Eerste werkweek zit erop

Hallo Lieven mensen!

Hier weer een berichtje van mij!

Mijn eerste werkweek zit erop. dinsdag kon ik gelukkig beginnen.

De eerste maand ben ik bij de outpatients department, soort poli met 3 bedden eerste hulp erbij, gepland.

Het is allemaal nieuw natuurlijk dus het begin ging wat stroef maar inmiddels begin ik steeds beter de manier van werken te begrijpen, hoewel er een hoop veranderd zou kunnen worden waardoor ze efficienter en logischer zouden werken.

Voorlopig is het verschrikkelijk rustig, volgens de zusters komt dit doordat mensen geen geld meer hebben omdat ze voor hun kinderen schoolgeld moesten betalen en dus geen geld over hebben om naar het ziekenhuis te komen en medicijnen enzo te betalen.

Er wordt hier niet op afspraak gewerkt wat het wat ongeorganiseerd maakt en patienten ook als ze later terug moeten komen steeds een andere arts zien.

Omdat de eerste hulp geintegreerd is maakt het ook allemaal wat rommelig.

Ook komen er een hoop mensen voor een shot antibiotica, omdat ze geen geld hebben om opgenomen te worden gaan ze met hun infuusnaald in hun arm naar huis en komen ze de dag ernaa gewoon weer terug voor de shot.

Mensen die 1 shot intra veneuze medicatie nodig hebben krijgen gewoon een shot direct in de ader met een naald en er wordt dus geen infuusnaald ingebracht, dit is te duur als het maar eenmalig is. Ze zien blijkbaar niet het gevaar in dat als iemand een reactie op de medicatie krijgt dat ze dan geen veneuze toegang tot het lichaam hebben, toen ik dat vertelde stond ze me een beetje raar aan te kijken en zei alleen maar dat het te duur was, haha.

Ook wonden waarbij ze het verband verschonen proberen ze steriel te doen, steriele handschoenen enzo, maar vervolgens gebruiken ze zoutoplossing die al dagen open staat om de wond te spoelen, haha, allemaal verschrikkelijk tegenstrijdig maar goed, het begint te wennen.

Ze hebben een verschrikkelijk mooie ambulance voor keniaanse begrippen, de meest luxe die ze hier in mombasa hebben zeggen ze, alleen zijn de ambulance verpleegkundigen minder hoog opgeleid dan de gewone verpleegkundigen. Dus als je een ongeluk hebt en het is echt ernstig kunnen ze je niet redden omdat ze geen idee hebben wat er met je aan de hand is.

De planning is dat ik hier een maandje blijf, dan een maand kinderafdeling (zal ff rondkijken voor je Geukes) en dan een maandje volwassen algemene afdeling. Dit is ook zo ongeveer het hele ziekenhuis, ze hebben nog een kraam/verloskunde afdeling maar dat leek ons niet zo'n goed idee, haha.

In de ochtend zijn we wel bezig met patienten die komen en gaan, maar vanaf 12.00 /13.00 uur wordt het rustig en het is al 2x gebeurd dat ik in 3 uur tijd nog maar 3 patienten help.

Het schijnt vanaf februari drukker te gaan worden, dus zullen er ook wel meer opnames zijn en drukker op de gewone afdelingen.

Ik heb een waslijst met dingen die ik zou willen proberen te veranderen en een paar dingen die ik ze bij wil brengen.

Lang niet alles zal lukken aangezien ze misschien niet de financiele middelen hebben om alles uit te voeren, maar we zien wel en kan het altijd bespreekbaar maken, mocht het nu niet kunnen dan misschien over een paar jaar wel, heb ik ze iig een duwtje de juiste richting in gegeven.

Mensen komen veelal met malaria, hoge bloeddruk, luchtwegproblemen, wat gebroken ledematen, blindedarmontsteking of spataderen en algehele malaise binnen.

Ook hier is HIV/Aids een veel voorkomende ziekte en wordt dus bijna alles met handschoenen gedaan, zelfs het fixeren van een infuusnaald (wat ze overigens gewoon met een stukje onsteriel tape doen en niet met een steriele pleister zoals wij dat gewend zijn).

Als mensen geld genoeg hebben worden ze mits nodig opgenomen voor observatie/behandeling/operatie.

Soms snap ik helemaal niks van de behandeling die mensen krijgen en ook niet van de controle van vitale functies.

Zo controleren ze geen hartslag bij volwassenen als ze binnen komen (alleen gewicht, temp en bloeddruk) ondanks dat het wel protocol is. Bij kinderen doen ze alleen temperatuur en gewicht terwijl een hartslag makkelijk met een stetoscoop gedaan kan worden.

Maar goed dit is dus een van de dingen die ik bespreekbaar ga maken en voorlopig die ik het allemaal wel, haha, lekker eigenwijs.

Ook een patient die eerst voor een te hoge bloeddruk behandeld was en binnen kwam met een te lage bloeddruk hebben ze gewoon alle medicatie gestopt, 1 shot van 30 ml. glucose 50% oplossing gegeven (zonder infuusnaald, maar gewoon met spuit en naald) en daarna naar huis gestuurd zonder bloedsuiker controle, de dag erna kwam hij terug met een hoge bloedsuiker van 13.9 (kan je nagaan hoe hoog hij de avond ervoor geweest moet zijn) en nog steeds een lage bloeddruk en hij voelde zich nog steeds niet lekker.

Mensen hebben vaak geen verzekering en moeten dus voor alles wat er gebeurt, bloed prikken, rontgen foto of medicatie afhalen, betalen voordat het gebeurt. Anders is het jammer maar houd het gewoon op. Laatst ben ik gewoon een patient kwijt geraakt, die was er gewoon van door gegaan omdat de kans dat ze opgenomen moest worden groot was en daar ws. geen geld voor had.

Verder heb ik nog weinig spannends meegemaakt en kan ik jullie dus niet verblijden met meer ziekenhuis verhalen.

Ben vorige week vrijdag wel wezen stappen met Eric, Kelly en Sara.

Was best leuk moet ik zeggen, het verschilt weinig van zoals wij het kennen, alleen dat er veel prostituees rond liepen en dat je als Mzungu (blanke) wel erg interessant bent.

Heb geloof ik 7 of 8 hoeren en 2 gewone vrouwen afgewezen, wat overigens niet zomaar gaat, je moet ze bijna slaan voor ze echt overtuigd zijn dat je niet met ze mee wil.

Eric vond het allemaal hilarisch en zei al toen we binnen kwamen dat ik een gewonde zebra tussen de leeuwen zou zijn en hij had gelijk!

Ik ga nu stoppen met het verhaal want zit nu bijna 2 uur in het internet cafe en wordt het een beetje zat, internet is hier zo traag dat het uren duur om een paar foto's te uploaden.

Veel kijk plezier weer en ws. tot over een week.

Groeten aan iedereen!

Laat wat van je horen, vind het leuk om de stukjes in het gastenboek te lezen!

Greetz en kusjes

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer